Anamaria Vasile

S-a decis! Vinere mare, zi liberă pentru angajați

S-a decis: Vinerea Mare va fi zi liberă pentru angajați începând din acest an

Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, va deveni zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, potrivit unui proiect de act normativ care a primit chiar astăzi votul decisiv al Camerei Deputaților și care urmează să ajungă, pentru promulgare, la președintele României.

Din moment ce proiectul are șanse mari să intre în vigoare chiar de luna viitoare, salariații se vor bucura, pentru prima oară, de timp liber în Vinerea Mare începând din acest an. Anul acesta, Vinerea Mare va fi pe 6 aprilie, iar Paștele – pe 8 și 9 aprilie.

Propunerea legislativă pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, care prevede adăugarea unei noi zile de sărbătoare legală și nelucrătoare în lista celor deja existente în Codul Muncii, a primit azi votul decisiv al deputaților. Pentru a se putea aplica, proiectul de lege are nevoie de promulgare prin decret prezidențial și de publicare în Monitorul Oficial.

Practic, acest proiect, dacă va fi adoptat, va modifica lista zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Mai exact, prin adăugarea Vinerei Mari, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, la lista sărbătorilor nelucrătoare, aceasta va număra nu mai puțin de 15 astfel de zile.

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui și a Postului Mare, fiind și una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină (Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare) numite “Triduum Sacrum” și este considerată unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase din an.