Anamaria Vasile

Șoferii pot rămâne fără permis auto, pentru consum de alcool, deși n-au băut. Cum e posibil așa ceva

Dezinfectantul de mâini și apa de gură te pot lăsa fără permis. O echipă de chimiști a efectuat un studiu experimental pe 65 de voluntari, făcut în Statele Unite. Cercetătorii şi-au dat pe mâini cu gel sau spumă dezinfectantă, apoi au desfăcut fiolele de unică folosinţă pentru aparatele etilotest şi le-au ţinut până au făcut testul de respiraţie.

10% dintre teste au dat rezultate pozitive, asta în condiţiile în care subiecţii nu băuseră nimic. Alte 31,5% dintre teste au dat eroare, pentru că vaporii de alcool ai dezinfectantului au afectat măsurătorile.

Vaporii de alcool nu intră prin piele încât să ne ameţească şi când suflăm în fiolă să iasă un rezultat pozitiv, dar lucrurile se schimbă dacă poliţistul folosește dezinfectantul.

Un alt test a arătat că, dacă specialiştii ar fi aşteptat cinci minute între aplicarea săpunului şi operarea testului de respiraţie, nu ar mai fi apărut rezultate pozitive.

Folosești apă de gură? S-ar putea să rămâi fără permis. Medicii Institutului de Medicină Legală din Timişoara anunţau anul trecut că timp de aproximativ 20 de minute, alcoolul din componenţa acesteia este sesizat în aerul expirat.

TE POATE INTERESA SI: Fisa medicala pentru permisul auto – obligatorie sau nu?

Daca vrei sa dobandesti sau sa iti reinnoiesti permisul de conducere, probabil ai auzit sau ai citit ca ai nevoie la dosarul pe care il depui si de o fisa medicala pentru permisul auto.

Multe persoane nu stiu exact daca acest act este obligatoriu si se trezesc ca ajung la DRPCIV fara toate documentele necesare.

Tocmai din acest motiv, ne-am gandit sa clarificam acest subiect pentru toate persoanele care se gandesc sa obtina sau sa isi reinnoiasca permisul auto.

Asadar, ce este fisa medicala pentru permisul auto?

Fisa medicala pentru permisul auto este un document emis de o unitate medicala autorizata, din care rezulta daca solicitantii unui permis auto sunt apti din punct de vedere al starii de sanatate ca sa conduca autovehicule.

Este obligatorie fisa medicala pentru permisul auto?

Fisa medicala pentru permisul auto trebuie atasata la dosar doar pentru permise cu o noua valabilitate, adica doar pentru obtinerea pentru prima data a permisului de conducere sau pentru a-l inlocui pe cel expirat.

Cazurile in care nu este necesara fisa medicala sunt cele in care se solicita eliberarea unui duplicat: cand permisul a fost pierdut; cand permisul a fost furat; cand permisul s-a deteriorat, daca titularul permisului si-a schimbat numele.

Ce acte sunt necesare pentru obtinerea fisei medicale pentru permisul auto?

Pentru a obtine fisa medicala, trebuie sa te prezinti la unitatea medicala pe care ai ales-o cu urmatoarele documente:

– Buletin / Carte de identitate;

– Fisa de scolarizare – in cazul celor care urmeaza scoala de soferi;

– Adeverinta de la medicul de familie in care sa se mentioneze ca solicitantul este apt pentru a conduce (sau parafa din partea medicului de familie pe fisa pentru permisul auto la punctul B) in cazul in care pacientul figureaza cu boli cronice in evidenta medicului de familie;

– Scrisoare medicala de la medicul diabetolog in care sa fie trecute diagnosticul, tratamentul si recomandarea daca solicitantul este apt pentru a conduce (in cazul bolnavilor de diabet);

– Ochelari de vedere (daca este cazul).

Trebuie sa retii faptul ca fisa medicala pentru permisul auto are o valabilitate de 6 luni de la data intocmirii.

Ce consultatii sunt necesare in vederea obtinerii fisei medicale pentru permisul auto?

Atunci cand vrei sa obtii fisa medicala pentru permisul auto, trebuie sa efectuezi controale medicale la urmatoarele specialitati: medicina interna, ortopedie, neurologie, psihiatrie, oftalmologie ORL.