Anamaria Vasile

Toți românii care fac asta VOR PLĂTI! Sute de români afectați

Pariurile online, impozitate la sursă începând cu acest an. Regula se aplică pentru toate jocurile de noroc

Guvernul Romaniei a adoptat la mijlocul lunii martie o Ordonanta de Urgenta prin care se iau mai multe măsuri fiscal-bugetare și se modifica unele acte normative. Modificarea a fost publicata in Monitorul Oficial pe data de 23 martie.

Din aceasta data, participantii la jocurile de noroc online nu mai au nicio obligatie sau responsabilitate in privinta taxelor pe retrageri. Acestea vor fi retinute si platite de operatori. Atentie: pana la 23 Martie, jucatorii vor avea de depus in anul 2019 declaratia ca si pana acum.

Printre modificarile preluate in actul adoptat de guvern regasim si modificarea prin care se schimba in cele din urma modalitatea de plata a impozitului datorat de cei care participa la jocuri de noroc online.

Astfel, incepand de la publicarea in Monitorul Oficial , participantii la jocuri de noroc la distanta vor fi impozitati la fel ca cei care pariaza in agentii sau joaca in salile de sloturi. Jucatorii nu vor mai fi nevoiti sa piarda timpul pe la sediile ANAF pentru a face declaratiile anuale, pentru ca impozitul va fi retinut la sursa.

Grilele de impozitare raman neschimbate, astfel:

– retragerile intre 1 si 66750 lei vor fi taxate cu 1%

– retragerile intre 66750 lei si 445000 lei vor fi taxate cu 667,5 lei si 16% din valoarea care depaseste suma de 66750 lei

– retragerile peste 445000 lei vor fi taxate cu 61187.5 lei si 25% din valoarea care depaseste suma de 445000 lei

Acest sistem de impozitare este bine cunoscut de toti cei care pariaza in agentiile de pariuri sau participa la jocuri de noroc in salile de sloturi. In momentul incasarii unei sume de bani, jucatorilor li se retine taxa datorata pe care organizatorul o plateste direct la stat.

Jucatorul nu mai are de facut nicun efort suplimentar sau declaratie, intreaga responsabilitate fiind a operatorului.

Pentru anul 2018, pana la data publicarii in Monitorul Oficial, jucatorii vor trebui sa declare retragerile si sa plateasca taxele pe procedura veche, urmand ca incepand de la aplicarea noilor prevederi, responsabilitatea sa fie preluata de operator.

România a devenit in ultimul timp patria pariurilor. Peste un milion de români, adică 5% din populaţie, pariază în mod constant. Fenomenul este vizibil la orice colţ de stradă. Au apărut case de pariuri inclusiv la ţară. Jocurile de noroc – de la loto la pariuri sportive – reprezintă o industrie uriaşă, de peste un miliard de euro anual. Statul câştigă sume consistente din taxe. O lume care are însă o parte ascunsă, unde evaziunea fiscală şi meciurile trucate sunt la ordinea zilei.

„Depedenţa de jocuri de noroc este o boala cronică foarte gravă”, mărturisește psihologul Ana Maria Moldovan.

În ţări ca Marea Britanie există o adevărată tradiţie legată de pariurile sportive. În România, casele de pariuri au apărut în anul 1996, cand un grup de investitori ciprioţi au deschis primele agenţii. În paralel cu afacerile legale se derulau şi activităţi subterane.

„Ţin minte că se deschisese acea agenţie cipriotă, se numea Soccer, și la un moment dat au apărut nişte domni de pe Lipscani. Ei se ocupau cu vândutul blugilor. Și au întrebat ce sunt astea. Le-au zis: uite, sunt niște cote, la meciuri, poţi să joci pe un singur meci. Păi, zice: Voi ştiţi ce cote avem noi? (…) Şi așa am aflat că, de fapt, bookmakerii români nu sunt chiar așa de noi pe piaţă. Pariurile pe jocurile ilegale și mai ales pe sport, automat existau de pe vremea lui Ceauşescu, numai că erau foarte bine mascate”, își amintește Daniel Smeadă, expert în piaţa pariurilor.

Abia în ultimii ani, industria pariurilor a ieşit la lumină. Se pariază pe fotbal, tenis, box, hochei, curse de câini, dar şi pe loterii la minut. Există 17 firme care se ocupă cu această activitate în România. Cinci dintre ele deţin peste 70% din piaţă, plătesc taxe la buget şi s-au extins în ultimii ani, în ciuda crizei financiare. A devenit un business în toată regula, care în curând va beneficia şi de o nouă lege, ce prevede inclusiv impozitarea jocurilor de noroc online. Cum s-a ajuns aici?

„Au început undeva printr-o creştere undeva la începutul anilor 2000, după care s-a diminuat, uşor, pentru că oamenii au început să investească bani în forme de consum mai consistente. Apoi a venit criza, care de obicei, nu numai în România, trimite direct lumea în zona asta de divertisment, care nu costă mult, case de pariuri, bingo ş.a.m.d. E un semn de, să-i zicem totuşi, de criză. (…) E undeva în marginea sărăciei, mai degrabă, sunt oameni care mai au puţin până să ajungă la sărăcie. Pentru că totuşi, dacă au nişte bani de investit – nu sunt mulţi, e adevărat, dar poţi să renunţi la câteva beri ca să faci asta – cred că nu sunt cei mai săraci dintre români”, explică sociologul Bogdan Iancu.