Anamaria Vasile

Vești importante pentru pensionari! Noua lege a pensiilor vine cu zeci de schimbări. Peste 5,3 milioane de pensionari sunt vizați de noua lege Toată lumea trebuie să știe

Ministerul Muncii lucrează la o nouă lege a pensiilor care vizează peste 5,4 milioane de pensionari.

PSD-ALDE dorește să aducă zeci de schimbări în ceea ce privește pensiile din România, s-a vorbit despre o adevărată ,,revoluție” pentru pensionari.

Iată ce a declarat pe acest subiect Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu: „Ei (pensionarii cu pensie speciala – n.red.) de regula ies cu 120% din venitul brut din ultimele luni. Asta inseamna sa zicem un salariu de 2.000 de lei la care adaugam sporuri de 1.000 de lei. Ies cu pensia de peste 3.000 de lei, la nivel minim. Sunt pensii care ajung si la 45.000. Sunt foarte multe care trec de 20.000 in Romania. Vom ingheta toate aceste pensii pana la o abordare foarte corecta si serioasa a legii pensiilor in general”.

De cealaltă parte a baricadei este analistul Bogdan Chirieac, care este de părere că „România nu își permite să plătească aceste pensii”.

Andrei Gerea, vicepreședintele ALDE, a declarat: ,,Nu consider ca acolo gasim grosul electoratului PSD. Trebuie sa asiguram fonduri pentru a plati aceste pensii, trebuie sa avem grija cum facem acesti bani pentru sistemul de pensii, trebuie sa dam drumul la investisii, sa facem legi mai normale”.

România are peste 5,4 milioane de pensionari, iar dintre aceștia, 2,4 au o pensie mai mică de 1.000 de lei, pe când 1,9 au între 1.000 – 2.000 de lei.

Noul program de guvernare pentru perioada 2018 – 2020 prevede o marire constanta a pensiilor si a salariilor in urmatorii 3 ani.

Astfel, potrivit documentului publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, valoarea punctului de pensie va creste astfel:

– punctul de pensie va fi 1.100 lei in 2018;  in 2019 va ajunge la 1.265 lei;  in 2020 va creste la 1.775 lei.

Aceasta crestere a pensiilor ii va avantaja nu doar pe pensionarii de astazi, ci si pe salariatii de astazi – pensionarii de maine, care vor fi incurajati sa lucreze in Romania stiind ca la pensie vor avea un fond puternic finantat, care sa le asigure o batranete linistita.

La toate acestea trebuie sa adaugam si faptul ca astazi alocarea pentru pensii reprezinta sub 8% din PIB in Romania, in timp ce in restul Europei media este de 14%„, se mai arata in document.

Cu cat va creste salariul minim net

Si salariul minim net urmeaza sa creasca anual cu 100 de lei pana in 2020 astfel ca, la sfarsitul acelui an, valoarea lui va depasi 300 de euro.

Se va introduce si un salariu minim pentru cei cu studii superioare care va urma sa se majoreze anual cu 150 lei net.